Je eigen moestuin aanleggen – in 4-punten uitgelegd!
Je eigen moestuin aanleggen – in 4-punten uitgelegd! Lees hieronder verder.
In tijden van alle superfoods en de ene voedingstrend na de andere, is er natuurlijk niets zo gezond als het verbouwen van je eigen groente en fruit. Het is erg leuk aan een moestuin te werken en vervolgens te kunnen genieten van je eigen gewassen.
Puur natuur, vrij van chemicaliën en boordevol smaak. Er wordt vaak gedacht dat een moestuin veel onderhoud vergt en dat je er dus veel tijd aan kwijt bent. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Je kunt heel klein beginnen met slechts een aantal planten in wat potten in je tuin of zelfs op het balkon. Als je je maar aan een aantal basisvoorwaarden houdt, kan je moestuin haast niet mislukken.
Het onderhouden ervan kan zelfs als therapeutisch worden ervaren en voor velen een reden om hun moestuin op te schalen. Het is zeer rust gevend door het feit dat je bezig bent voor een gezondere en natuurlijke wijze van tuinieren. Hieronder leggen we in 4-punten uit waar je rekening mee moet houden bij het beginnen van een moestuin.
Punt 1: plaats waar je moestuin komt
Allereerst is het belangrijk na te gaan hoe groot en waar je je moestuin wilt hebben. Je kunt natuurlijk een groot gedeelte van je tuin gebruiken voor je moestuin, maar als je een beginner bent is het beter eerst klein te beginnen zodat je goed het overzicht kunt bewaren.
Je kunt ook beginnen met een zogenoemde square foot garden, dit is een houten bak van één vierkante meter die je dan gebruikt als moestuin. Als je geen tuin hebt of niet veel tijd kwijt wilt zijn aan je moestuin maar toch wilt genieten van zelf gekweekte groenten, kun je ook plantenbakken gebruiken voor je moestuin.
Nadat je hebt bepaald hoe groot je moestuin wordt, is het belangrijk een goede plek uit te kiezen. Het liefst vol in de zon (minimaal 6 uur zon per dag) en beschut tegen de wind, met name koude noordenwind.
Punt 2: het stukje grond dat je gaat bewerken
Niet elke grond is geschikt om gewassen op te verbouwen. De grond moet vruchtbaar zijn zodat de plant voldoende voedingsstoffen tot zich kan nemen om optimaal te groeien en vruchten te produceren.
Je kunt het beste organische mest/ potgrond gebruiken en gebruik ook zeker niet te veel want hier kunnen beginnende kiemplanten niet goed tegen. Zorg dat de grond korrelig, luchtig en vooral niet te nat is. Als er nog onkruid in je tuin ligt, verwijder je dat als eerste voordat je mest of potgrond toevoegt.
Voor sommige zaden is het nodig de grond wat basischer te maken (een hogere pH-waarde creëren). In dat geval voeg je kalk toe aan de grond. Heb je juist een wat zuurdere bodem nodig, dan voeg je wat meer (kunst)mest toe.
Punt 3: wanneer en hoe te zaaien
Voordat je gaat zaaien is het belangrijk na te gaan wat de beste periode is om te zaaien. Deze informatie wordt vaak meegegeven wanneer je zaadjes gaat kopen en wees hier ook strikt in want als het buiten te koud is, kunnen de zaadjes niet goed ontkiemen.
Wanneer dan eindelijk de juiste periode voor het zaaien is aangebroken, bereid je eerst de grond goed voor. Haal eventueel onkruid weg en hark de grond luchtig en korrelig door.
De zaadjes kun je het beste in nette rijtjes plaatsen. Zorg voor voldoende afstand tussen de zaadjes want de planten hebben na een tijdje meer ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Na het plaatsen van de zaadjes bedek je de zaadjes met een halve centimeter potgrond. Bewater de zaadjes direct maar doe dit wel zachtjes anders spoel je de zaadjes weg.
Na het zaaien is het belangrijk de grond goed in de gaten te houden, vooral voor het ontkiemen. Omdat er dan nog geen wortel is gegroeid uit het zaadje, kan het zaadje het vocht niet makkelijk opnemen en zal je regelmatig water moeten geven.
Let bij warme dagen op dat je in de avond water geeft zodat het water goed weg kan zakken in de grond en niet meteen verdampt door de hitte van de zon. Hierdoor worden de wortels van de plant langer en wordt het plantje zelf ook sterker. In de periode na het ontkiemen en wanneer er een plantje is, blijf je voldoende water geven en onkruid weghalen (belangrijk). Op een gegeven moment zie je daar dan je favoriete en o zo gewilde groenten en fruit tevoorschijn komen en alsmaar doorgroeien. Oogst ze en geniet er met volle teugen van, want dit is waar je het allemaal voor hebt gedaan.
Punt 4: je moestuin winterklaar maken
Als het weer kouder wordt is het tijd om je moestuin winterklaar te maken. Je kunt dan het beste eventueel overgebleven groente en fruit nog oogsten en al het onkruid verwijderen. Daarnaast is het ook een goed idee om nieuwe grond te strooien in je tuintje en je moestuin te bedekken met een bodembedekker. Hierdoor blijft je moestuin beschermt tegen de kou en is het in het voorjaar weer klaar voor gebruik.
Heb je vragen en/ of wil je meer weten over moestuin aanleggen? Like en volg dan onze Tuinarena Facebook pagina.
Bekijk via deze link onze topkwaliteit plantenvoeding en potgrond