Houd je vijver schoon! Zo geniet je van de vissen in je vijver.

Een schone vijver

Een schone vijver. Het is weer lente, de dagen zijn weer langer en de zon schijnt ons weer tegemoet. Tijd om weer naar buiten te gaan en te genieten van het weer. We zullen weer veel uren in onze tuin doorbrengen en om deze helemaal zomer-proof te maken is het tijd voor onderhoud aan de tuin. Hierbij kan je denken aan het schoonmaken van de tuintegels, vrolijke bloemen, planten en meer. Voor mensen met een vijver in de tuin is het ook weer tijd om de vijver aan te pakken. In dit blog vertel ik wat je kan doen om je vijver weer helemaal schoon, helder en fris te krijgen en te houden. Een schone vijver is namelijk een lust voor het oog.

Troebel vijverwater

Het water in de meeste vijvers ontwikkelt na verloop van tijd van helder water naar troebel, groenig water. Deze groene verkleuring komt door een overmatige groei van algen. Hieraan liggen een aantal oorzaken ten grondslag en wanneer deze op de juiste manier en met enig geduld worden aangepakt zal het vijverwater weer helder en schoon worden. Allereerst is het belangrijk te vermelden dat er geen rommel in de vijver terecht moet komen, denk hierbij aan bladeren die in de vijver terecht zijn gekomen, maar ook dode vissen en bladeren van de vijverplanten. Dit zorgt namelijk voor een voedingsbron voor de algen waardoor deze zich razendsnel verspreiden. Verwijder dit afval dus uit de vijver.

Het belang van een vijverpomp

Het zuurstofgehalte is daarnaast ook een belangrijke factor voor het krijgen van een heldere vijver. Als er namelijk te weinig zuurstof in de vijver is kunnen de vissen niet goed groeien en bewegen en is het voor de micro-organismen in de vijver onmogelijk om de afvalstoffen in de vijver op te ruimen. Wanneer de bacteriën hier niet goed toe in staat zijn, leveren zij vervolgens te weinig voedingsstoffen voor de vijverplanten die op hun beurt weer verantwoordelijk zijn voor de zuurstofproductie. Planten zetten CO2 namelijk om in zuurstof. Als gevolg hiervan nemen de algen alle voedingsstoffen tot zich en groeien hieronder razendsnel waardoor de bekende vertroebeling ontstaat. De planten zullen afsterven en uiteindelijk ook de vissen. Om een goed zuurstofniveau in de vijver te verkrijgen is het belangrijk een goed werkende vijverpomp/ zuurstofpomp te plaatsen.

GH-waarde en KH-waarde van de vijver

Naast het zuurstofgehalte in het vijverwater is het ook belangrijk dat het water hard genoeg is omdat vijverplanten het beste groeien in een waterhard milieu. Om de waterhardheid te testen kun je een GH-test uitvoeren. Een GH-waarde tussen 8 en 12 DH is ideaal voor waterplanten en micro-organismen om in te groeien. Belangrijk is ook om de KH-waarde regelmatig te testen. Hiermee wordt de carbonaathardheid gemeten en weet je of er voldoende CO2 in het water is voor de waterplanten om in te kunnen groeien. Het beste is een KH-waarde tussen 6 en 10 DH. Mochten deze waarden afwijken dan zijn er speciale middelen verkrijgbaar waarmee het weer hersteld kan worden.

Vissenvoer en voeding

Naast deze maatregelen is het belangrijk de vissen niet te veel te voeren zodat de algen die aanwezig zijn – er zijn altijd wel wat algen in een vijver – geen voedingsbron hebben. Daarnaast kan je ook een substraat aanbrengen op de bodem van de vijver wat ervoor zorgt dat de micro-organismen goed kunnen groeien en alle afvalstoffen kunnen verwerken.

Wanneer bovenstaande tips goed uitgevoerd worden en regelmatig worden herhaald zal het vijverwater weer helder en gezond worden en genieten de vissen van een schone leefomgeving en jij van een mooie tuin!

Heb je vragen en/ of wil je meer weten over schone vijver? Like en volg dan onze Tuinarena Facebook pagina.

Bekijk via deze link onze topkwaliteit voeren Nishikigoi-O

© TUINARENA - WEBSHOP DOOR YOUR CONCEPT
Voeding, Japanse Koi & Grow
De waardering van tuinarena.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.3/10 gebaseerd op 15 reviews.