Hoe en wat moet je je Japanse koi voeren?

Japanse koi voeren

Japanse koi voeren. Veel koibezitters geven de koi het liefst lekker veel en vaak voer omdat de vissen dan boven water komen om te eten en ze door blijven eten. Dit laatste komt omdat de koi geen maag heeft maar een maagdarm, de vis raakt dus nooit verzadigd en kan dus in principe de hele tijd door blijven eten.

Japanse koi voeren. Hoeveel voer moet je dan geven?

Een koi heeft per dag 2% van het lichaamsgewicht aan voedsel nodig, maar dit is lastig te meten aangezien je niet gemakkelijk je vissen kunt gaan wegen. Een handige richtlijn is daarom dat je de vissen zoveel voert als dat ze binnen vijf minuten kunnen opeten.

Voer de vissen niet in één keer

Daarnaast is het ook beter om niet al het voer in een keer te geven maar dat er meerdere voermomenten zijn op een dag. Op deze manier eten de vissen al het voer op en blijft er niets drijven in het water. Voer wat namelijk in het vijverwater blijft drijven bevuilt het water en zorgt voor een extra belasting voor het filter van de vijver en uiteindelijk voor een slechter leefmilieu voor de vissen. Daarnaast verteren de vissen het voer beter wanneer je steeds kleine porties aanbiedt.

Wanneer je per voermoment veel voer aanbiedt, verteert de koi niet al het voedsel en scheidt de vis meer (onverteerde) resten uit wat weer voor vuiler vijverwater zorgt met alle gevolgen van dien.

Voeren op meerdere momenten en in kleinere porties is dus niet alleen beter voor de vis en de vijver maar ook voor de portemonnee omdat alle voer verteerd wordt en er minder afval ontstaat.”

Welke voedsel is geschikt voor de Japanse koi?

Nu je weet hoe je de koi moet voeren, rest alleen nog de vraag welk voedsel de koi nodig heeft. Dit hangt sterk samen met de capaciteit van de vis om voedsel te verteren en dit is weer inherent aan de temperatuur van het vijverwater. De stelregel is dat hoe kouder het water is, hoe trager het verteringssysteem van de vis werkt.

Vetreserves in de winter

Wanneer de vijver niet verwarmd wordt in de winter en het vijverwater beneden de vijf graden komt, kun je het beste de koi niet voeren, omdat het verteringssysteem dan nauwelijks in staat is voedsel te verteren. In de koude wintermaanden teert de koi op zijn vetreserves die hij heeft opgebouwd in de warme zomermaanden.

Graankorrels in het voorjaar

In het voorjaar wanneer de temperatuur van het vijverwater tussen de 8 en 13 graden uitkomt, kun je rustig beginnen de koi te voeren met graankorrels (ook wel wheat germ genoemd). De koolhydraten in deze korrels zijn makkelijk verteerbaar en helpen het verteringssysteem goed op gang te komen. Tussen 13 en 18 graden kan je standaard korrels voor koi vissen geven. Let erop bij het kopen van voerkorrels dat het een goede mix is van koolhydraten, vetten, eiwitten en vitaminen en mineralen.

Voer van goede kwaliteit

Voer van goede kwaliteit is misschien duur in de aankoop maar beter voor de koi omdat de samenstelling uitgebalanceerd is en dit ten goede komt van de groei van de koi en zorgt voor minder uitwerpselen doordat bijna al het voer verteerd wordt. Wanneer de watertemperatuur boven de 18 graden uitkomt kun je ook eiwitrijkere voedingsmiddelen geven. Daarnaast is dit ook de periode waarin je ook producten toe kunt voegen die spirulina bevatten, dit zorgt ervoor dat de kleur van de koi mooi naar voren komt.

Bruine boterhammen als voer

Als traktatie kun je af en toe een (gedeelte van een) bruine boterham geven. Naast een rijke bron van koolhydraten zorgt een boterham ook voor veel plezier voor zowel de koi als de houder zelf: de vis komt naar boven en gaat flink in de weer met de boterham. Een lust voor het oog. Leuk om je Japanse koi voeren.

Koop vers voedsel

Let er ten slotte op dat je altijd vers voedsel koopt bij het begin van het seizoen. Geef nooit voedsel uit een pak dat al open is geweest, want het oude voedsel kan gaan oxideren en zorgt zo voor oxidatieve schade bij de koi waardoor de vis uiteindelijk ziek kan worden. Gooi dus aan het einde van het seizoen het voer weg en koop elk seizoen nieuw voer.

Heb je vragen en/ of wil je meer weten over Japanse koi? Like en volg dan onze Tuinarena Facebook pagina.

Bekijk via deze link onze topkwaliteit voeren Nishikigoi-o

© TUINARENA - WEBSHOP DOOR YOUR CONCEPT
Voeding, Japanse Koi & Grow
De waardering van tuinarena.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.3/10 gebaseerd op 15 reviews.